Anasayfa / Tanıtım / Kaliteli Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?
kaliteli zeytinyağı nasıl anlaşılır

Kaliteli Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?

Zeytinyağı almak istiyorsunuz ama kalite konusunda şüpheleriniz var. Kaliteli zeytinyağını nasıl teşhis edeceğinizi bilmediğiniz için etrafınızdaki kişilere ya da arama motorlarına başvuruyorsunuz. Ama bu mecralarda; aldığınız zeytinyağını çay bardağının yarısına kadar doldurun,üzerine tuz ruhu ekleyin ve karıştırın, eğer karışım kırmızıya dönerse kaliteli değilse kalitesiz diye başlayan birçok şehir efsanesi dolaşıyor. Sonuç ne çıkar bilmem, ama bu gerçek olmadığı gibi hiçbir bilimsel değeri de yok. Eğer bu iş bu kadar basit olsa idi büyük cirolara sahip zeytinyağı firmaları tonlarca para verip, laboratuvarlarda analiz yaptırmaz hatta kendi bünyelerine laboratuvar bile kurmazlardı. Peki bir teneke zeytinyağı alacağız diye analiz mi yaptıracağız? Tabi ki de hayır, ama sizlere Zeytinyağı alırken ya da aldıktan sonra fikir sahibi olabileceğiniz bir kaç ipucu vereceğiz.

İlk olarak, kesinlikle bir markası olmalı ve üreticisinin kimliği belli olmalıdır. Şişenin ya da tenekenin arkasında TR ile başlayan bir üretici kodu olması gerekir. Bu koda sahip firmalar il veya ilçe tarım müdürlüklerince, firma açılışında ve belli periyotta denetleniyor demektir. Yine aynı zamanda markalı ürünler dönem dönem Tarım ve Orman bakanlığınca satış noktalarından alınıp tüketici için analiz edilmekte ve kusurlu olanlar ilan edilmektedir. Piyasada üzerinde sadece “Sızma Zeytinyağı” yazan ama üzerinde herhangi bir markası ve arkasında üreticisi belli olmayan hazır baskılı tenekeler satılmakta. Bu tenekelere isteyen istediği yağı koyup satmakta. Hele hele zeytin yörelerinde, yol kenarlarında uygun olmayan şekilde saklanıp satılmakta. Bu tip yağlardan uzak durmakta fayda var, çünkü hiçbir kontrol ve denetime tabi değiller.

Eğer ki salatalarda kullanmak ya da kahvaltılarda direk tüketmek için iyi bir zeytinyağı arıyorsak ilk olarak “Sızma” sınıfı bir zeytinyağı seçmeliyiz. Çünkü riviera zeytinyağları rafine edilmiştir ve genellikle yemekler ve kızartmalar için uygundur. Son zamanlarda duyulmaya başlanan ve aslında olması gereken bir terimde “Soğuk Sıkım Zeytinyağı”dır. Soğuk sıkım ifadesi, zeytinyağı üretimi sürecinde ki zeytin hamurunu ısıya maruz bırakmama yöntemidir ve zeytinyağı kalitesinde kesinlikle olumlu bir kriterdir.

Yine farklı terimler olan “Erken Hasat Zeytinyağı” ve “Olgun Hasat Zeytinyağı” nda, zeytinlerin hasat zamanlarını (yeşil ve siyah olduğunu) gösterir.Bu zeytinyağları tat ve aroma olarak birbirinden farklıdır.

İyi bir zeytinyağını, profesyonel tadıcılar kesinlikle koklayarak ve içerek anlar. Bu yüzden size tavsiyem, ufak bir bardağa birkaç yudum zeytinyağı koyup, elinizle ağzını kapatmanız ve hafifçe bardağı ovalayarak ısıtmanız. Böylece kokusunu ve tadını daha rahat almanızı sağlarsınız. Bu işlemi bir müddet yaptıktan sonra elinizi bardağın ağzından kaldırıp, yağı koklamanız. İyi bir zeytinyağı taze ve meyvemsi kokular çıkarır. Bu koku, çağla, badem, domates, çimen, yeşil meyveler vb. gibi olabilir eğer başka kötü kokular alıyorsanız yağınızda kusur var demektir. Sıra tatmaya geldi, mümkünse ekmek veya benzeri bir şey kullanmadan direk ufak bir yudum alın ve ağzınızın içerisinde dolaştırıp yutun. Dilinizin üst kenarlarında bir acılık hissetmeniz durumunda iyi bir yağ tadıyorsunuz demektir. Yine yutma esnasında boğazınızı yakan ve öksürtme hissi veren bir yağ ise kaliteye bir adım daha yaklaşmışsınız demektir.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir